Wat betekent biologisch eigenlijk?

Biologisch is een beschermde term. Producten mogen alleen biologisch worden genoemd indien aan bepaalde eisen wordt voldaan. Biologische producten zijn te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk: 

Waarom biologisch?

Boerderie Bewust is jaren geleden ontstaan vanuit een hobby. Dat is het eigenlijk nog steeds, maar dan nét iets groter dan een reguliere hobby. We hebben plezier in het houden van onze runderen en vinden het belangrijk dat ze een kwalitatief goed en plezierig leven hebben. Dat waren onze basisprincipes waarmee we gestart zijn met Boerderie Bewust. Vanuit deze basisprincipes is de stap naar het op een biologische wijze houden van onze runderen een logisch vervolg. Het biologisch houden van onze runderen sluit naadloos aan op onze filosofie en bevestigt onze ziens- en handelswijze.

Biologisch bij Boerderie Bewust!

Onze runderen leiden een natuurlijk leven. Ze hebben bijvoorbeeld meer ruimte, eten biologisch voer en zijn veel buiten. Additionele middelen wordt alléén toegediend indien een vee arts dat noodzakelijk acht in het kader van de gezondheid van het dier.

Onze runderen grazen op Zuid-Limburgse gronden, welke rijk zijn aan diverse gras-, kruiden-, en bloemensoorten die uitermate geschikt zijn voor het Angus-rund. Deze gronden worden door Boerderie Bewust op een biologische wijze onderhouden. Ongewenste kruiden worden handmatig bestreden (zonder schadelijke stoffen voor het milieu) en er vindt uitsluitend natuurlijke bemesting plaats. Met name in de lente en in de zomer houden we rekening met het feit dat we in deze periode ook voorraad voer voor de winter dienen te maken. Daarvoor maaien we biologische weides. Vervolgens persen we het gemaaide voer in pakken en slaan we het op voor de wintermaanden, zodat er ook in de winter genoeg lekker biologisch voer is voor onze runderen.

Biologisch vlees

Het op deze bewuste wijze omgaan met de verzorging van onze runderen uit zich ook in de kwaliteit en de pure smaak van ons Angus-vlees. De runderen worden op biologische wijze geslacht en het vlees wordt op een biologische wijze verwerkt. Dit betekent onder andere dat onze vleesproducten geen toegevoegde kleur- en smaakstoffen bevatten; het zijn pure vleesproducten. De kruiden die we gebruiken om bijvoorbeeld onze Angus Burgers te maken zijn eveneens biologisch. Om zeker te stellen dat de producten die we gebruiken bij het bereiden van ons vlees ook écht biologisch zijn, voeren we minimaal 1x per jaar een controle uit op de geldigheid van het Europees biologische keurmerk van onze toeleveranciers. Daarnaast krijgen we, naast de reguliere Nvwa-controles, zelf ook jaarlijks te maken met Skal-controles. Het Skal instituut zet zich in Nederland als onafhankelijk toezichthouder in voor aantoonbare betrouwbaarheid van biologische producten. Zodoende behoudt de term ‘biologisch’ ook haar waarde.